"Hidup ini bukan hanya bersandarkan kepada cinta, dan cinta tidak hanya memiliki keindahan, pengorbanan memang memeritkan kerana duka dan lara itu satu diantara jalan-jalan kehidupan.. " - keroncongemas (2006-2014)

keliru.. hamil ke tidak?













mungkin ada diantara kita yang bergelar wanita dan selayaknya seorang isteri yang pernah berhadapan dengan masalah ini.. mujur aku dulu tk keliru ehehehe. zaman skang ni kalo nk tau kita nie mengandung atau tidak cukuplah mudah.. beli jer pregnancy tester kt mana2 farmasi.. jika hasil ujian kt tester tu cuma ada 1 garisan jer tu maknanya NEGATIVE (tk ngandonglah kn) tp kalo ada 2 garisan maknanya POSITIVE (hoorayyy ngandung!!!).. okeh senang kn. tp ada 1 permasalahan yg kekadang dihadapi oleh sebilangan dari kita.. CONTOH PERMASALAHAN..

1) Jika mengikut kitaran haid seseorang tu, dia sudah terlewat kedatangan haid dalam seminggu lebih.. then bila buat pregnancy test hasilnya tetap NEGATIVE! haa camna plak tu.. sedangkan selama nie dia tk pernah lewat dtg haid lebih seminggu..
* keMUNGKINan perkara ini berlaku adalah kerana

disebabkan aras hcG dalam air kencing anda masih rendah. so tester tk dapat nk detect kehadiran hcG.. maka dptlah keputusan NEGATIVE.. PENYELESAIANYA adalah dengan kurangkan minum air sebelum korang wat pregnancy test tu.. DAN korang kena test masa korang bangun pagi2.. SERTA korang gunakanlah tester yg lebih kualiti.. OK! kenapa test waktu bangun pagi plak??? ini adalah disebabkan kadar hcG adalah tinggi pada waktu tu (kalo betul ngandongla)..

2) bedasarkan masalah di atas.. bila sebenarnya masa yg sesuai.. yerla dah kalo seminggu terlewat haid tp NEGATIVE jgak.. hati dah haru nie.. nk tunggu sampai 2 minggu ker baru nk wat test semula?? (ehh men repeat2 plak..)
* ermm korang buat pemeriksaan lg sekali pada tarikh haid seterusnya. tu pakar yg cakap.. tp kalo masih NEGATIVE jgak korang jumpa lah doktor buat pemeriksaan dgn kadar segera.. takot penyakit len plak yg menimpa..

3) Wat jugak pregnancy test walopon dah masuk minggu ketiga tk dtg haid DAN tetap dpt NEGATIVE? (hermmm tak puashati lg nie..) memang TAK HAMIL la nie ehh?? dah berkali2 ni wat test!
* sabar.. korang mungkin HAMIL walopon korang dpt keputusan NEGATIVE berkali2 setiap kali dah wat berkali2 test.. huhuhu.. ini sekali lagi disebabkan aras hcG yang rendah dan ini menyebabkan ianya sukar dikesan.. makanlah asid folic dan makanan berkhasiat sebagai persediaan KEHAMILAN.. : )

p/s: hcG tu apa??? .. hcG tu human chorionic gonadotropin iaitu sejenis hormon yg mana kehadiran hormon nie dalam badan kita menunjukkan kita mengandong.. ok kenapa kadang ada org tu test guna pregnancy tester yg murah pon senang jer tau dia dah ngandong.. senang2 jer dpt POSITIVE? ini adalah disebabkan.. walopon tester tu murah (kurang sensitive) tp kadar hcG dia adalah tinggi melewati 10 hari.
hcG ni datang dari mana ekk?.. okeh hcG nie dihasilkan oleh plasenta (uri lahh) selepas berlakunya persenyawaan.. dan zigot (zygote) terbenam pada dinding rahim. Lg lama lepas persenyawaan berlaku, maka lg tinggi lah aras hCG dalam urin (air kencing). INGAT! Sampel terbaik ialah air kencing pertama waktu bagun pg! sekian saja dari saya DR NADIAH! (tak bertauliah.. heee) 


ok bagi mereka yang mempunyai anak perempuan sudi-sudilah ke page fbdan kedai online kami, kami ada menjual handmade headband crochet hasil kerja tangan saya sendiri.. jangan lupa masukkan kod potongan diskaun : (keroncongemas) untuk dapatkan potongan harga khas buat pembaca post ini! like page facebook kami juga ya..



p/s k yang nie tkyah keliru.. memang sure disukai ramai.... kot..

Link

4 comments:

zaril berkata...

masalah awak sama ngan masalah kite..
peroid dah lewat seminggu ni. tapi bile check x de paper.
nk ne tgu lagi 2 minggu baru nk g check balik..

Syg ABg.. berkata...

hai zaril.. sebenarnya saya dah tinggal tunggu hari nk bersalin.. masa tau ngandong dulu mmg cukup senang.. 1st check dah tau ngandong.. cuma ada kwn yg mengalami masalah cam awak.. pendapat saya kitaran haid seseorang tu juga memainkan peranan dalam hal nie.. mcm saya kitaran tetap so alhamdulillah tkda masalah..

Dg RaMLaiLasaH FN BraMa berkata...

thanks info dan bila aku baca macam aku bercerita pula..hehehe..aku pun lambat sudah nih period..susah hati coz baru check kemaren upt but negative juga..adehh..kecewa..tapi biarlah..rezeki dari ALLAH kan,..

umirar berkata...

Saya dah lewat 13 hari...tadi dah buat UPT..hmmm tapi -ve. perasaan dan gerak hati ni rasa mcm oregnant jer...tau tau la..Allah Maha Mengetahui..

Catatan Popular

New Campaign!

New Campaign!
What happens when you start to connect with others?
Apa rahsianya? klik di sini.. http://my.shareddis.com/p/8PxqI

Pengikut